Fotbal Club Timișoara , este o echipă de fotbal din România care evoluează în prima divizie a fotbalului românesc.
Echipa studențească fondată odată cu crearea universității politehnice de catre Traian Lalescu în 1921, a stat în conul de umbră al marilor echipe ale orașului din perioada interbelică, Ripensia și Chinezul. După război și după o scurtă vreme de succes ai rivalei CFR Timișoara, însă, Poli a preluat ștafeta fotbalului timișorean, dar nu a reușit la nici un moment dat să egaleze rezultatele obținute de cele două mari echipe ale Timișoarei înaintea perioadei comuniste. Având de suferit din cauza regimului dictatorial și deservind echipele centrale cu jucători, în mod silit, echipa emblemă a Timișoarei a oscilat adesea între primele doua eșaloane. În ciuda câtorva prezențe sporadice în cupele europene și a eliminării unor cluburi precum Celtic Glasgow și Atletico Madrid, Poli nu a reușit să câștige niciodată campionatul României.La câțiva ani după căderea comunismului a urmat și decăderea echipei, în principal datorită scindării de universitate. Noul sponsor venit la club, italianul Claudio Zambon, nu a reușit să mențină echipa în primele ligi românești. Echipa ce reușea un egal în 1991 cu Real Madrid a ajuns, până în 1995, în divizia secundă. Acolo, echipa timișoreană nu a reușit să răzbească mai multe sezoane la rând, și a retrogradat ulterior până în liga a IV-a.
În 2002, în urma unor conflicte cu membrii fondatori ai clubului, Zambon a decis mutarea echipei la București. Clubul proaspăt promovat în prima ligă, AEK București, s-a mutat, în urma deciziei managerului Anton Doboș, la Timișoara. Acest club, prin asociere cu membrii fondatori ai FC Politehnica Timișoara, a preluat numele și culorile vechiului club, redenumindu-se Politehnica AEK Timișoara.
Revenirea în Divizia A a fost urmată la scurt timp de venirea unui sponsor puternic, în persoana actualului președinte al clubului, Marian Iancu, și a firmei cu sediul la Londra, Balkan Petroleum. Sponsorii respectivi au început să investească masiv în echipă, dorind ca echipa timișoreană să devină o putere a Ligii I.
De la mutarea clubului AEK București în Timișoara, a început o serie de controverse între Claudio Zambon, patronul clubului de liga a IV-a și conducerea clubului mutat la Timișoara. Claudio Zambon a susținut că palmaresul și culorile clubului îi aparțin și că AEK nu avea dreptul să preia numele de Politehnica și să folosească culorile alb-violet. Clubul Politehnica AEK a susținut că a primit dreptul de utilizare a culorilor prin contractul de asociere semnat cu membrii fondatori.
Litigiul a ajuns până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care a dat dreptate lui Zambon, obligând gruparea lui Marian Iancu să-și schimbe numele și să folosească alte culori. Astfel, în 2007, echipa lui Marian Iancu și-a schimbat numele în FC Politehnica Știința 1921 Timișoara, dar Tribunalul de Arbitraj Sportiv a considerat că noua denumire este în continuare ușor de confundat cu cea a clubului din liga a IV-a, dând ca termen limită pentru schimbarea numelui data de 30 iunie 2008, altfel acest club ar fi putut să nu fie primit în Cupa UEFA, competiție în care s-a calificat în sezonul 2007-2008 al Ligii I. În consecință, de la această dată, clubul a fost redenumit Fotbal Club Timișoara, iar culorile clubului au devenit mov-alb-negru.
Curtea Constituțională a respins apelul făcut de Claudio Zambon în instanță pentru recunoașterea palmaresului despre care afaceristul italian susținea că ar fi de drept în posesia lui. Universitatea Politehnica a câștigat astfel în instanță recunoașterea faptului că numele și culorile înregistrate la OSIM sunt „marcă înregistrată” și aparțin de drept acesteia. La începutul lunii septembrie, www.banateanul.ro dezvăluia în exclusivitate faptul că Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a trimis o adresă clubului FC Timișoara, prin care certifica faptul că „Politehnica 1921 Știința Timișoara” este marcă înregistrată, iar culorile, stema și toate celelalte însemne aparțin de drept clubului.
Astfel, începând cu data de 17 noiembrie, cel mai iubit club de fotbal din Timișoara a revenit la denumirea avută la înființare, și anume FC Politehnica Timișoara. Schimbarea se poate vedea pentru început pe site-ul oficial al echipei bănățene, acolo unde este deja folosit numele de Politehnica Timișoara, iar culoarea predominantă este alb-violet.
Stadionul de fotbal „Dan Păltinișanu” din Timișoara a fost construit în anul 1963, când avea 40,000 de locuri, iar în ultimii ani a suferit numeroase lucrări de modernizare. În prezent are capacitatea de 32,019 de locuri (pe scaune) și instalație de nocturnă de 1456 lucși.
Stadionul poartă numele fotbalistului timișorean Dan Păltinișanu (1951-1995) care a jucat 10 sezoane la FC Politehnica Timișoara.
Commando Viola Ultra Curva Sud (pe scurt CVUCS) este una dintre cele mai cunoscute galerii din România. Fanii, aflați la peluza sud a stadionului, sunt renumiți pentru modul lor unic de a-și susține echipa favorită, și totodată pentru atitudinea și scandările lor Anti-București, care sunt adresate în special celor de la Dinamo București și Steaua București. Totuși cei mai mari rivali ai fanilor alb-violeți sunt cei de la UTA, echipa din Arad aflată la numai 60 km de Timișoara. Deseori există violențe între cele două galeri înaintea cât și după disputarea partidei dintre cele două echipe rivale.